Welkom op NijnenPlaza!

Hier kun je alle avonturen lezen die Jetje, Ed & Elly allemaal beleven.

Ook kun je hier regelmatig handige konijneninfo terugvinden.

Voor vragen en/of opmerkingen kan je mailen naar nijnenplaza@hotmail.nl.

Laat bij je bezoek even een reactie achter onderin de blogs.

Dit maakt bloggen een stuk gezelliger :-)

Veel leesplezier!

Groetjes José



vrijdag 16 maart 2012

MRI-scan voor Sunny

Even geen konijnennieuws, maar iets heel anders -->
Dinsdag 20 maart a.s. gaat onze lieve Sunny in een MRI-scan bij Dierenkliniek Den Heuvel in Best.
Ze vertoont de laatste tijd symptomen van Syringomyelia:
Syringomyelia, oftewel syringo, is een steeds ernstiger wordende aandoening bij Cavalier King
Charles Spaniels. Het wordt veroorzaakt door een misvorming van de schedel met als gevolg dat de schedel te klein is voor de hersens. Dit dwingt de hersenen uit te puilen in het achterhoofdsgat, in het ruggenmergkanaal. De vloeistof, die normaal door de hersenen en het ruggenmergkanaal circuleert, raakt geblokkeerd, waardoor de druk van de vloeistof omhoog gaat, hetgeen de vorming van holtes gevuld met vloeistof (syrinx) in de ruggengraat veroorzaakt. Deze holtes en de druk die zij uitoefenen op de zenuwuiteinden hebben vaak neurologische bijwerkingen en kunnen zeer pijnlijk zijn. Alhoewel syringo ook bij andere kleine rassen voorkomt, betreft het overgrote deel van de gevallen die veterinaire neurologen zien cavaliers. Sommige onderzoekers zijn van mening dat syringo gezien moet worden als het voornaamste gezondheidsprobleem in het ras.

Dit uit zich in verschillende symptomen & 1 daarvan is: Krabben --> Honden vertonen vaak tot bijna continu krabgedrag aan kop, schouders of oren, vaak alleen aan één kant. Dit kan zo erg worden dat de hond zichzelf kapot krabt, of krabt en jankt van de pijn, of zich als een bezetene krabt terwijl hij op de grond ligt. Het krabben kan plaatsvinden gedurende lange “episodes” van enkele minuten per keer.
Sunny krabt zich (eigenlijk al jaren) heel veel in haar gezichtje. De laatste tijd jankt ze daar ook bij, waardoor we ons zorgen zijn gaan maken. Bij haar jaarlijkse inenting voor dit jaar, gaf ik dit bij de dierenarts aan. Gelijk kwam Syringomyelia bij hem op, omdat dit naast cavaliers ook bij andere kleine hondenrassen steeds vaker blijkt voor te komen. Om te kijken hoe ernstig Sunny dit heeft krijgt ze een MRI-scan. Aan de hand van de uitslag gaan we kijken welk behandelplan er eventueel mogelijk is voor haar.

5 opmerkingen:

  1. Ah wat zielig, heeft ze dan ook niet hoofdpijn, dat lijkt mij dan ook? He wat een naar verhaal. Sterkte met je lieverdje, ik hoor graag hoe het is verlopen met de MRI!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Josè, het hondje van onze buren heeft dat toevallig ook. Is ook zo'n ras. Heel veel sterkte alvast en ik hoop dat het niet al te ernstig is. Het klinkt niet best dat ze al jankt terwijl ze zich krabt. Knuffel hoor voor haar.
    Groetjes Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Heleen --> zeer waarschijnlijk heeft ze ook hoofdpijn inderdaad. Om te kijken hoe ernstig het allemaal is, gaat ze de scan in morgen.

    @ Olga --> nu Syringomyelia steeds meer bekendheid begint te krijgen, hoor je het steeds vaker.

    Dankjulliewel, ik hou jullie op de hoogte!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach gossie...ik hoop dat het niet ernstig is! Succes morgen, hoor graag hoe het is verlopen. Groetjes, Jannet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik heb het gelezen José
    heel veel sterkte...
    ik weet hoe een mri is bij ze
    ik heb tranen met tuiten gejankt toen Bangle
    onder zeil moest
    heel veel sterkte dus, ik denk aan jullie...

    BeantwoordenVerwijderen